znany lekarz
Przyprawy ziołowe

IMBIR

IMBIR IMBIR fot. © by Elena Elisseeva - Depositphotos

IMBIR (Zingiber) - pochodzi z Chin, znany już ponad 2000 lat temu. Przyprawa o korzennym zapachu, Sprzedawany jako kłącza lub w formie sproszkowanej. Znakomita przyprawa do niektórych zup, sosów, potraw mięsnych, pierników, do produkcji piwa imbirowego.

Składniki odżywcze: olejki eteryczne, żywice, cukry;

Właściwości lecznicze: działa przeciwutleniająco, bakteriobójczo, wykrztuśnie, wspomaga układ odpornościowy, jest pomocny w leczeniu przeziębień, stanów zapalnych układu oddechowego, wspomaga trawienie, uaktywnia pracę enzymów trawiennych, działa oczyszczająco na jelita, chroni przed nadmierną krzepliwością krwi, obniża ciśnienie krwi, ma działanie przeciwbólowe, zewnętrznie stosowany w formie olejku na nerwobóle i stawy.