znany lekarz
Żywienie

Wiosna to czas pokrzywy

Wiosna to czas pokrzywy Wiosna to czas pokrzywy fot. Ferval

Wiosną, kiedy przyroda budzi się ze snu zimowego, chętnie sięgamy po nowalijki, by organizm odżywić i przede wszystkim oczyścić po zimowo – jesiennym obfitym pożywieniu. Znakomitym wiosennym ziołem o działaniu oczyszczającym jest młoda pokrzywa, do której można dodać jasnozielonych listków mniszka pospolitego, inaczej zwanego mleczem. Zioła te oczyszczają, wzmacniają i odżywiają nasz organizm: to wspaniała multiwitamina dla naszego zatoksycznionego organizmu po długim zimowym okresie.

PRZEPISY:  Stefania Korżawska:

Garść drobno pokrojonych liści pokrzywy i mleczu wsypać do dzbanka, do tego wlać 4 szklanki wody, to odstawić na godzinę do naciągnięcia, następnie przecedzić, dodać 3 plasterki cytryny, 4 łyżeczki miodu lub soku owocowego zrobionego na słońcu.

POKRZYWĘ  zbiera się od maja do września w dni pogodne. Suszyć ją należy w cieniu, w miejscu, w którym nie ma wilgoci. Pokrzywa  po zwiędnięciu traci właściwości parzące. Łatwo się zaparza i brunatnieje, dlatego rozkładamy ją cienką warstwą w miejscu dobrze przewietrzanym. Po wysuszeniu odrywamy listki i odrzucamy łodygę.

Pokrzywa oczyszcza organizm ze złogów kwasu moczowego, zwęża naczynia krwionośne, hamuje krwawienie, odprowadza złogi żółciowe z dróg przewodów żółciowych, poprawia pracę wątroby i dzięki temu odtruwa organizm, wzmacnia żołądek, zmniejsza nadmierną potliwość, ma też działanie przeciwbiegunkowe, przeciwinfekcyjne, przeciwanemiczne, przeciwkrwotoczne, przeciwgośćcowe. Poprawia ogólną przemianę materii, pobudza wytwarzanie enzymów trzustkowych i zwiększa produkcję czerwonych krwinek oraz hemoglobiny.

Sposób użycia (Jadwiga Górnicka)

Nalewka ze świeżej pokrzywy użyta pół na pół z zielem nasturcji jest znakomitym środkiem odżywczym dla cebulek włosowych, leczy łojotok i łupież.

Czopek z waty zwilżony sokiem z pokrzywy, wprowadzony do nosa, wstrzymuje krwawienie.

Płukanie ust rozcieńczonym sokiem świeżej pokrzywy jest dobre na afty i infekcje gardła.

Świeżej pokrzywy używa się do chłostania części ciała zaatakowanych reumatyzmem artretyzmem, rwą kulszową. Działanie jej jest skuteczniejsze, jeśli jednocześnie ziołami poprawia się pracę nerek. Ból powstały w wyniku poparzenia ustępuje po natarciu skóry oliwką.

Młode pokrzywy można też przyrządzać jak szpinak, można też dodawać do zup, sałatek (cienko pokrojone); wzrasta wtedy wartość odżywcza.

NA UŻYTEK WEWNETRZNY:

NAPAR z liści i korzeni. 25 g na pół litra wody. Gotować 3 minuty , naciągnąć do 20 minut. Popijać w ciągu dnia 2-3 porcjach przy reumatyzmie, biegunkach i dla oczyszczenia organizmu.

WYWAR z pociętych łodyg i korzeni. 25 g na pół litra wody, gotować 10 minut. Wypijać porcjami między posiłkami przez dwa dni w przypadku reumatyzmu.

SYROP: 125g soku wyciśniętego z miazgi pokrzywowej, 125 g cukru. Gotując doprowadzić do konsystencji syropu. Pić przy chorobach przewodu pokarmowego.

NA UŻYTEK ZEWNĘTRZNY:

Wyciąg spirytusowy do pielęgnacji włosów przy łupieżu, z posiekanych liści zmieszanych ze spirytusem w proporcji 1:3; otrzymujemy macerat, którym nacieramy skórę włosów raz w tygodniu.

Pokrzywa jest tez cennym pokarmem dla kur. Świeże liście pokrzywy dodaje się do karmy latem, a suszone zimą – zwiększają nośność jajek.

Przy wszystkich problemach związanych ze SKÓRĄ, pokrzywa jest niezastąpiona, a świeży sok z niej przygotowany jest najskuteczniejszym i najbardziej wszechstronnym środkiem leczniczym.

PRZEPIS: (Stefania Korżawska)

Młodą pokrzywę umyć, odsączyć, zrobić sok w sokowirówce. Jedna szklankę soku i pięć szklanek miodu dobrze wymieszać, wlać do słoików, przechowywać w lodówce lub piwnicy. Stosować przez pół roku – 2 łyżki miodu na pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody, można 3 razy dziennie między posiłkami. Po tej kuracji cera nabierze właściwej barwy.

POKRZYWA to przyjaciel człowieka jej życiodajne soki pomagają ludziom w różnych schorzeniach. Przede wszystkim POKRZYWA jest lekiem KRWI – działa krwiotwórczo, zwiększa poziom hemoglobiny i ilość czerwonych ciałek krwi, dlatego przetwory z niej podawane są w osłabieniu organizmu, przy anemii, a nawet przy białaczce.

WINKO Z POKRZYWY – PRZEPIS (Korżawska)

Garść świeżej, drobno pokrojonej pokrzywy lub 4 łyżki suszonej, 2 łyżki owoców głogu, 1 łyżeczkę cynamonu, 10 pokrojonych daktyli, kilka rodzynek – te wszystkie składniki wsypać do słoja, wlać 2 butelki czerwonego wina gronowego, wytrawnego, postawić w kuchni na kilka dni, następnie przecedzić, dodać litr płynnego miodu, wymieszać, przelać do butelek. Pić kilka razy dziennie po łyżce, zawsze rozcieńczyć ciepłą wodą.

Dzieciom podawać takie winko, jednak wcześniej podgotować kilka minut, aby nie zawierało alkoholu.