znany lekarz
Przepisy na słodko

Tort mimoza

Tort mimoza Tort mimoza fot. dreamstime

TORT MIMOZA (lekki i pyszny)

Biszkopt:

  • 5 żółtek
  • 125 dag cukru
  • 100 dag mąki
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia ( łyżeczka)

Białka ubić z cukrem dodać, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni – 30 minut.

Składniki na masę:

  • 1 litr mleka
  • 250 dag cukru
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 150 dag mąki
  • śmietana 36%( Piątnica) lub( dobra jest też łaciata czerwona)
  • puszka mała ananasów

Wykonanie:

Jajka całe i żółtko zmiksować z cukrem, dodać mąkę, i zagotować na małym ogniu z  dodatkiem mlekiem – po przestygnięciu, zrobić masę (dodać śmietanę i wymieszać).

Przekroić biszkopt na pół, wydrążyć środek palcami, rozdrobnić na małe kawałeczki, pozostawiając brzegi.

Pokroić ananas na małe kosteczki, a syropem z ananasa spączować biszkopt. Wlać masę do wydrążonego środka (więcej niż połowę), przełożyć drugą częścią biszkopta, spączować i resztę masy dać na górę biszkopta, a na nią wysypać wydrążony, rozdrobniony ze środka biszkopt. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!