znany lekarz
Przepisy na słodko

Makowiec

MAKOWIEC (super przepis)

Składniki:

  • 0,5 kg maku
  • 2 garnuszki 0,5 l mąki
  • 4 dag drożdży
  • 25 dag margaryny
  • 2 całe jajka
  • 3 żółtka
  • 1 ½  łyżki cukru
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 40 dkg cukru kryształu

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w 1 ½ łyżki cukru i ½ szklanki śmietany

Mąkę rozetrzeć z margaryną (można zetrzeć na tarku)

Dodać 3 żółtka, dodać ½ szklanki śmietany  i rozpuszczone drożdże .

Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut .

Podzielić na 2 części.

Mak: 0, 5 kg maku zaparzyć i zmielić 2 razy w maszynce, do drugiego zmielenia dodawać cukier.

Do tego dodać 2 całe jajka, wymieszać i dodać bakalie. Nakładać na rozwałkowane placki. Piec w temperaturze 180 stopni – 40 minut.                                 

Smacznego!!!