PIJANY IZYDOR
Ciasto:
Wykonanie:
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, następnie pozostałe składniki i na końcu ubitą pianę. Upiec placek (porcja na dużą blachę ). Po upieczeniu i wystudzeniu posmarować powidłem i nałożyć masy.
MASA orzechowa:
Kostka masła, 25 dkg orzechów zmielonych , ½ szklanki cukru, cukier waniliowy. Orzechy zalać ½ szklanki wódki i zaparzyć.
Na masę orzechową nałożyć masę czekoladową.
MASA czekoladowa:
15 dkg cukru pudru i 1 jajko zalać 1 szklanką gorącego mleka, zagotować i wystudzić. Utrzeć 1 kostkę masła, dodać ostudzony krem + 1 łyżkę kakao. Na masę wylać przygotowaną polewę .
POLEWA: 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka gęstej śmietany, 2 łyżki kakao. Rozmieszać, podgrzać, ale nie gotować. Dokładnie rozmieszać.
Na polewę ułożyć delicje namoczone w wódce. Pychota
Smacznego!!!!!