PLACEK – „PYCHOTKA”
Składniki:
Wykonanie:
Śmietanę rozpuścić z amoniakiem. Mąkę, margarynę, żółtka, cukier, proszek – wymieszać – posiekać nożem na stolnicy, dodać śmietanę. Wyrobiać ciasto i podzielić na dwie części. Rozwałkować na blachy, następnie posmarować powidłem lub kwaśnym dżemem, po czym potrzepać siekanymi orzechami włoskimi, na wierzch dać pianę z 2 białek – ubitą na sztywno z 5 dkg cukru pudru. Piec w piekarniku w 180 stopniach C.
Przygotowanie KREMU:
Mleko – 1 szklanka zagotować z cukrem .
W ½ szklance mleka pomieszać dwie mąki z żółtkami i wlać do gotującego mleka – na krem .
Masło utrzeć i dodawać ostudzony krem.
Krem dać na jeden upieczony placek, przełożyć drugim, aby piana z orzechami była na wierzchu.
Smacznego!!!