znany lekarz
Przepisy na słodko

Placek PYCHOTKA

PLACEK – „PYCHOTKA”

Składniki:

  • 40 dkg mąki
  • 20 dkg margaryny lub masła
  • 10 dkg cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki amoniaku
  • 2- 3 łyżki śmietany

Wykonanie:

Śmietanę rozpuścić z amoniakiem. Mąkę, margarynę, żółtka, cukier, proszek  – wymieszać – posiekać nożem na stolnicy, dodać śmietanę.  Wyrobiać ciasto i podzielić na dwie części. Rozwałkować na blachy, następnie posmarować powidłem lub kwaśnym dżemem, po czym potrzepać siekanymi orzechami włoskimi, na wierzch dać pianę z 2 białek – ubitą na sztywno z 5 dkg cukru pudru. Piec w piekarniku w 180 stopniach C.

Przygotowanie KREMU:

  • 1 i ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 żółtka
  • 1 kostka masła

Mleko – 1 szklanka zagotować z cukrem .

W ½ szklance mleka pomieszać dwie mąki z żółtkami i wlać do gotującego mleka – na krem .

Masło utrzeć i dodawać ostudzony krem.

Krem dać na jeden upieczony placek, przełożyć drugim, aby piana z orzechami była na wierzchu.

Smacznego!!!