znany lekarz
Żywienie

Soczewica doskonała nie tylko dla wegetarian

Soczewica doskonała nie tylko dla wegetarian Soczewica doskonała nie tylko dla wegetarian fot. Gokhan Okur

Soczewica znana była już w czasach starożytnych. Uprawiano ja na Bliskim Wschodzie, Indiach i w Basenie Morza Śródziemnego, a także na ziemiach słowiańskich. Na europejskie stoły trafiła dzięki żonie króla Ludwika XV - Marii, dzięki której zyskała nazwę "soczewica królowej". Przez wiele wieków uważana była za potrawę ludzi ubogich. Obecnie jest wysoko ceniona przez dietetyków i żywieniowców, ze względu na cenne właściwości zdrowotne. Nasiona soczewicy dają sycące pożywienie, bogate w białko, wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez, sód, skrobię, kwas foliowy, beta-karoten, witaminy A, B, C i PP, polifenole, błonnik. Białko zawarte w soczewicy jest lekkostrawne. Filiżanka ziaren zawiera ok. 17 g białka i tylko 0,75 g tłuszczu. Ze względu na tak dużą ilość białka soczewica polecana jest wegetarianom, ale również sportowcom i osobom pracującym fizycznie. Soczewica leczniczo wpływa na układ krążenia i serce, bardzo dobrze oddziałuje na żołądek, trzustkę i śledzionę. Wzmacnia pracę nerek i działa moczopędnie. Badania wykazują również działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. U osób regularnie spożywających soczewicę zauważono spadek cholesterolu oraz wyrównanie poziomu trójglicerydów. Wystarczy dziennie spożywać filiżankę ugotowanej soczewicy! Kwas foliowy, którego jest sporo w soczewicy, obniża poziom homocysteiny we krwi, odpowiedzialnej za uszkadzanie naczyń krwionośnych. Dzięki błonnikowi, zawartemu w soczewicy, poziom cukru po spożytym posiłku podnosi się spokojnie, a energia uwalniana jest stopniowo. Soczewica zalecana jest osobom z cukrzycą, hipoglikemią i cierpiącym na oporność insulinową. Jest również odpowiednim składnikiem diety niskokalorycznej. Po zjedzeniu soczewicy czujemy się syci, a poziom cukru utrzymuje sie na prawidłowym poziomie, więc nie odczuwamy głodu. Soczewicę młodą nie musimy namaczać w wodzie i gotuje się ją dosyć krótko. Starsze nasiona moczymy i gotujemy nawet godzinę, w zależności od gatunku rośliny. Dodatek innych składników jak np. pomidorów, spowalnia proces gotowania, najlepiej więc dodawać je pod sam koniec przygotowywania potrawy. Również solimy pod sam koniec, aby ziarno nie stwardniało (podobnie jak postępujemy z mięsem). Z soczewicy przyrządzamy wspaniałe dania: zupy, gulasze, pasty, sałatki (różnokolorowe ziarna posypujemy ziołami i skrapiamy oliwą z oliwek), piure (ugotowaną soczewicę miksujemy z dodatkiem czosnku i oliwki). Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, której spożywanie może przynieść nieocenione korzyści dla naszego zdrowia.