Nazywany jest również selerem korzeniowym lub selerem właściwym. Należy do rodziny selerowatych. Pochodzi od selera błotnego, rosnącego na dzikich stanowiskach w Europie Zachodniej, Azji, Afryce i Ameryce. Znany był już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie jako roślina użytkowa i lecznicza.
W Polsce jest bardzo popularnym warzywem i rośliną przyprawową. Jako surowiec wykorzystuje się część korzeniową i liściastą, czyli naciową. Surowcem zielarskim jest również owoc selera. Jest nim rozłupka, dzieląca się na dwie niełupki, zwane potocznie nasionami. Seler jest rośliną dwuletnią, kwitnie od czerwca do września. Wymaga gleb żyznych, najlepiej próchnicowych, przepuszczalnych o odczynie zbliżonym do zasadowego. W październiku i listopadzie zbiera się korzeń selera i przechowuje się go w temperaturze 00C – 10C w piwnicach lub kopcach. Korzeń selera można również po wykopaniu starannie oczyścić i pokroić na plastry, które suszy się w warunkach naturalnych, w miejscu zacienionym i przewiewnym, albo w specjalnej suszarni, w temperaturze 350C. Liście zbiera się przed kwitnieniem, a owoce, kiedy są dojrzałe i również suszy się je w warunkach naturalnych w cieniu i miejscu przewiewnym lub w suszarni w temperaturze 350C.
Korzeń selera zawiera cenny olejek eteryczny, flawonoidyflawonoidy, furanokumarynykumaryny, kumaryny, fenolokwasy, poliacetyleny, aminokwasy, śluzy, polisacharydy, mannitol, potas, sód, wapń, fluor, siarkasiarka, jod, witaminy: B1, B2, PP, C. Ziele selera, którym są głównie liście odziomkowe odmiany korzeniowej, zawiera olejek eteryczny, flawonoidy, sterole, fenolokwasy, aminokwasy, witaminę C, karotenkaroten, fosforfosfor, potas, żelazożelazo, magnezmagnez, wapń, cynkcynk. Owoce selera zawierają flawonoidy oraz olejek eteryczny (a w nim limonen, seselin, alfa- i beta–pinen, kariofilen).
Korzeń i nasiona selera wykazują silne właściwości moczopędne, oczyszczające, ułatwiające trawienie. Seler działa na organizm wzmacniająco, odżywczo, pobudzająco, rozkurczająco na mięśnie gładkie. Pomocniczo działa w chorobach pęcherza, nerek, kamicy moczowej, zapalnych stanach reumatycznych. Zewnętrznie działa leczniczo na skórę, owrzodzenia. Świeży sok z korzenia selera poprawia trawienie, działa odżywczo, wzmacniająco, reminalizująco. Sok wyciśnięty z całej rośliny polecany jest w zapaleniach stawów i dróg moczowych. Napar z ziela selera leczniczo działa na układ nerwowy, ale również miażdżycę, choroby wątroby, niestrawności, kolki układu pokarmowego.