znany lekarz
Apteka suplementy
Owoce

MORELA

MORELA MORELA fot. Fot Carlos Alvarez - sxchu

MORELA - pochodzi z Chin, w Polsce uprawiana od XV wieku, jest to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Ponieważ pochodzi z klimatu o wiele cieplejszego niż u nas, wymaga dużej ilości światła i ciepła, a także osłony od mocnego wiatru. W Polsce największe uprawy moreli występują w rejonie tarnobrzeskim, owoc moreli jest pestkowcem. Pestka moreli łatwo odchodzi od miąższu koloru żółtopomarańczowego, który jest zwarty, mięsisty, soczysty, aromatyczny, o słodkim smaku, jest okryty cienką skórką gładką lub lekko omszoną. Morela jest przede wszystkim owocem deserowym, przeznaczonym do spożycia na świeżo. W przetwórstwie wykorzystuje się ją do wyrobu kompotów, dżemów, suszu, mrożonek, likierów, nalewek, konserwowania w zalewie;

Składniki odżywcze: beta-karoten, witamina C, witamina PP, witaminy z grupy B, żelazo (łatwo przyswajalne), wapń, magnez, potas, miedź, kwas foliowy, bor, duża ilość pektyn, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne (winowy, cytrynowy, jabłkowy) dośc dużo cukrów;

Właściwości lecznicze: zwiększa odporność organizmu, ma silne działanie przeciwutleniające, korzystnie działa na skórę, powodując jej jędrność i gładkość, przyspiesza przemianę materii, leczy anemię, wzmacnia serce i naczynia krwionośne;

Ilość kalorii: w  100 g -  52 kcal.