znany lekarz
Owoce

FIGA

FIGA FIGA fot. Madelon Wijnbergen sxchu

FIGA - należy do rodziny morwowate, pochodzi z Azji Mniejszej, jest jednym z najwcześniej uprawianych przez człowieka drzew owocowych. Obecnie rośnie w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Występuje w kilku odmianach, drzewo figowe rośnie do wysokości kilkunastu  metrów, owocostany mają kształt gruszki, wewnątrz nich znajdują się owoce właściwe, zwane potocznie pestkami. Świeże owoce mają skórzastą skórkę koloru od zielonego do ciemnofioletowego, miąższ ma barwę białoróżową do czerwonej i zawiera liczne drobne pestki. Wykorzystywane są jako owoce suszone, kandyzowane, produkuje się z nich kompoty, konfitury, wina, służą jako dodatki do wyrobów cukierniczych, są składnikiem sałatek i surówek, dodawane do potraw mięsnych, rybnych, warzywnych.

Składniki odżywcze: witamina C, witaminy z grupy B, jod, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik, liczne węglowodanY (2-3 krotnie więcej w suszonych niż w świeżych) najwięcej fruktozy, glukozy i sacharozy, kwsy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, oksalowy);

Właściwości lecznicze: wzmacnia organizm, działa korzystnie na pracę serca, dzięki błonnikowi reguluje prace jelit, zwalcza pasożyty i bakterie. Działa łagodząco na chore gardło;

Ilość kalorii: w  100 g - 74 kcal (surowa), 249 kcal (suszona).