ORZECHY NERKOWCA - orzech nanerczowy należy do rodziny nanerczowate, pochodzi z Ameryki Płd., obecnie uprawiany głównie w Indiach. Drzewo nerkowca to wiecznie zielona roślina, która wydaje owoce, czyli jabłka nerkowca oraz nasiona czyli orzechy nerkowca. Owoce są nerkowatego kształtu i osiągają długość do ok. 4 cm. Ich miękka zielona okrywa podczas dojrzewania odpada, odsłaniając twardą skorupę, pod którą znajduje się nasiono, również o nerkowatym kształcie. Solone lub prażone nerkowce podaje się jako przekąski, świeże przeznacza się np. do sałatek. Jabłka nanerczowe sa bardzo soczyste i słodkokwaśne, przeznaczone do spożycia bezpośredniego i w postaci soku;
Składniki odżywcze: tłuszcz (45%), białko łatwostrawne (20%), witaminy z grupy B, cynk, wapń, magnez, potas, żelazo, kwas foliowy;
Właściwości lecznicze: wspomaga układ kostny, wzmacnia zęby, włosy, paznokcie, liczne kwasy tłuszczowe wpływają na pracę układu krwionośnego i nerwowego, zapobiegają miażdżycy;
Ilość kalorii: w 100 g - 638 kcal.