JEŻYNA – krzew, występujący w prawie całej Europie, pochodzi z rodziny roślin różowatych. Lubi miejsca nasłonecznione, glebę próchniczą, przewiewną. Rośnie na stanowiskach naturalnych, ale obecnie jest również rośliną uprawną. Owoce czarne, niebieskoczarne, granatowe lub czarnoczerwone, bardzo smaczne i aromatyczne, przeznaczone do spożycia na świeżo, na kompoty, przeciery, soki, owoce mrożone, konfitury, marmolady, wina, nalewki, likiery;
Składniki odżywcze: owoce: wit. P, C, A, B1, magnez, wapń, potas, fosfor, miedź, beta-karoten, cukry (fruktoza i glukoza), liście zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, winowy, bursztynowy, salicylowy);
Właściwości lecznicze: działa przeciwbiegunkowo, tonizująco, oczyszcza krew, środek ściągający, przeciwgorączkowy, odwary z liści i korzeni działają moczopędnie, jako środek napotny, przy anginie i przeziębieniu, anemii, leczniczo na skórę;
Ilość kalorii: w 100 g - 63 kcal.