OLIWKA – drzewo oliwne należy do roślin oliwowatych, jest wiecznie zielone, osiąga wiek ponad 1000 lat, rośnie tylko w ciepłym klimacie. Lubi miejsca nasłonecznione, ale nie jest wymagająca, co do gleby, może byc nawet kamienista. Gaje oliwne można spotkać w Grecji, Hiszpanii, Chile, Argentynie, Meksyku, Kalifornii. Liście nieduże, z wierzchu koloru ciemnozielonego, od spodu srebrzystopopielaty i pokryte włoskami, kwiaty małe, białe, pachnące, owoce zielone, fioletowoczarne lub czarne. Oliwki są smacznym, niskokalorycznym dodatkiem do wielu potraw: makaronów, sałatek, dań mięsnych, zapiekanek. Olej dobrej jakości wytłacza się na zimno;
Składniki odżywcze: witamina A, B, C, E, wapń, potas, fosfor, żelazo, miedź, beta-karoten, błonnik, ;
Właściwości lecznicze: duże walory zdrowotne oliwek, zapobiegają chorobom serca, przeciwdziałają astmie, zwiększają wydzielanie żółci i wspomagają wątrobę oraz pęcherzyk żółciowy, przyspieszają perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom. Doskonale działają na skórę, włosy i paznokcie;
Ilość kalorii: w 100 g - 147 kcal.