znany lekarz
Owoce

AWOKADO

AWOKADO AWOKADO fot. © Anna Kucherova - Fotoliacom

AWOKADO – pochodzi z Ameryki Środkowej, jest owocem wiecznie zielonego drzewa egzotycznego, należy do rodziny wawrzynowate. Obecnie uprawiane jest w Izraelu, w Kalifornii i Ameryce Południowej. Owoc awokado to pestkowiec o kształcie zbliżonym do gruszki. Pestka jest duża, stanowi ok. 25% całego owocu, niejadalna. Wielkość owoców jest zróżnicowana, największe ważą nawet ok. 2 kg. Twardą skórkę jasno lub ciemnozieloną  można łatwo usunąć, jadalny jest tylko miąższ, o barwie białej, żółtawobiałej lub zielonkawobiałej. Dojrzały miąższ jest miękki, w konsystencji podobny do masła, smaczny, ma ładny aromat. Spożywany jest w formie surowej, jest dodatkiem do sałatek, deserów, napojów. Ponieważ zawiera dużo taniny, nie nadaje się do przetwarzania, ponieważ wyzwala w takim procesie silną gorycz.

Składniki odżywcze: żelazo, fosfor, potas, miedź, wit. B3, B5, B6, wit.K, wit.E, kwas foliowy, lecytyna, beta-karoten; wielonienasycone kwasy tłuszczowe, łatwo przyswajalne przez organizm, duża ilość białka, prawie całkowity brak kwasów i cukrów; 

Właściwości lecznicze: Działa leczniczo na przewód pokarmowy, podawane jest podczas choroby wrzodowej żołądka, zapobiega anemii, leczniczo działa na skórę, wykorzystywane jest jako odżywcza maseczka do twarzy. Dzięki lecytynie dobroczynnie wpływa na pracę mózgu.

Ilość kalorii: w 100 g – 160 kcal.