BANAN – rośnie w Azji, Afryce i Australii. Jest to roślina zielna, o bardzo dużych liściach (3-4 m), kwiatostany wyrastają ze szczytu, tworząc groniaste owocostany (liczące ok. 100 do 400 owoców), należy do rodziny bananowatych. Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Pochodzi prawdopodobnie z wysp Archipelagu Malajskiego. Owoce banana są podłużnego kształtu, mają mączasty słodki miąższ i grubą żółtą skórkę.
Istnieją dwie grupy bananów:
- banany skrobiowe, które nie moga być spożywane na surowo, ponieważ skrobia zawarta w tych bananach nie jest zamieniana w cukry proste. Owoce tego banana muszą byc w pełni dojrzałe i wówczas po upieczeniu lub ugotowaniu nadają się do spożycia. Produkowana z nich mąka bananowa służy do wypieku chleba,
- banany deserowe zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów i składników mineralnych, można je spożywać na surowo. Mają słodki smak, ze względu na cukry proste, powstałe ze skrobi w czasie dojrzewania owoców. Głównym cukrem prostym jest sacharoza, zawierająca serotoninę, posiadającą leczniczy wpływ na układ nerwowy.
Banany wykorzystuje się do sporządzania sałatek i koktajli, a także jako dodatek do dań mięsnych.
Składniki odżywcze: witaminy z grupy B, wit.C, wit.E, wit.K, bata-karoten, duża zawartość błonnika;
Właściwości lecznicze: Korzystny wpływ na układ pokarmowy i nerwowy, działa uspokajająco, ma właściwości przeciwgrzybicze, zawiera pektynę, leczniczo działa w chorobach wrzodowych, obniża cholesterol; zalecane w diecie dla dzieci, osób starszych i kobiet w ciąży, cierpiących na anemię i zaburzenia przewodu pokarmowego.
Ilość kalorii: w 100 g – 74 kcal.