POMARAŃCZA – należy do rodziny rutowate, to roślina cytrusowa, pochodząca z Chin, uprawiana od bardzo dawna. Obecnie należy do najczęściej uprawianych roślin cytrusowych na świecie. Dostarcza bardzo smaczne owoce okryte pomarańczową chropowatą skórką. Miąższ podzielony jest na 10-13 segmentów, a każdy znich zawiera po kilka pestek. Coraz częściej hoduje się odmiany pozbawione pestek. Wśród pomarańczy słodkiej największą popularnością cieszą się tzw. pomarańcze pępkowe, które należą do nasmaczniejszych spośród wszystkich pozostałych. Ich nazwa pochodzi od charakterystycznego uwypuklenia na czubku, gdzie znajduje się drugi, nierozwinięty owoc. Świeże owoce przeznaczone są głównie do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek owocowych, deserów, ciast, soków, napojów alkoholowych, dżemów, do dekorowania potraw. Olejek pomarańczowy służy do aromatyzowania słodyczy i napojów, ma zastosowanie również w kosmetyce i środkach czystości;
Składniki odżywcze: wit.C, wapń, potas, kwas foliowy, beta-karoten, cukry, kwasy organiczne;
Właściwości lecznicze: wspomaga organizm przy infekcjach i przeziębieniach, ma działanie bakteriobójcze, oczyszcza organizm od wewnątrz. Błonnik przyspiesza przemianę materii;
Ilość kalorii: w 100 g - 51 kcal.