Pora zimowa to czas, w którym królują u nas owoce cytrusowe. Jednym z nich jest pomarańcza, wywodząca się z Azji, obecnie uprawiana w ponad stu krajach świata. Jej największymi producentami są: Brazylia, Stany Zjednoczone i Chiny. Walory smakowe to nie jedyna zaleta pomarańczy. Ten popularny owoc cytrusowy jest bogatym źródłem witaminy C (w 100 g - 50 mg witaminy C). Ponadto zawiera witaminy A, E, B1, B2, PP, minerały: wapń (w 100 g- 40 mg wapnia), fosfor, magnez, żelazo, potas, błonnik, flawonoidy (hesperydyna, rutyna), kwas foliowy. Najwięcej witaminy C występuje w miąższu pomarańczy, zdecydowanie więcej niż w soku. Ilość witaminy C w pomarańczy zależy od gatunku owocu, jego dojrzałości i świeżości. Świeżo wyciśnięty sok pijemy od razu, pamiętając o tym, że ilość witaminy C szybko maleje. A ta cenna witamina chroni nasz organizm przed wirusami, pobudza układ odpornościowy, uczestniczy w budowie kolagenu, opóźnia procesy starzenia, goi rany, bardzo dobrze wpływa na stan naszej skóry. Wraz z witaminą PP uszczelnia naczynia krwionośne. Zapobiega to krwawieniom i powstawaniu siniaków. Flawonoidy, w które obfituje pomarańcza, mają silne prozdrowotne działanie na organizm ludzki. W pomarańczy obecny jest rzadko występujący w produktach flawonoid o nazwie hesperydyna. Działa ona przeciwutleniająco i przeciwmutagennie, chroni więc komórki przed niebezpiecznymi zmianami, prowadzącymi do nowotworów lub różnych chorób przewlekłych. Poza tym wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwalergiczne. Oprócz wszystkich tych cennych właściwości, hesperydyna wzmacnia działanie witaminy C. W pomarańczach znajduje się rownież dużo folianów, inaczej kwasu foliowego, którego niedobory w organizmie są zjawiskiem powszechnym. Kwas foliowy ma ogromne znaczenie w utrzymaniu naszego zdrowia. We współpracy z witaminami B6 i B12 usuwa homocysteinę - uboczny produkt metabolizmu białek z krwi, chroniąc przed chorobami naczyniowo-sercowymi. Kwas foliowy wpływa na rozwój układu nerwowego i produkcję czerwonych ciałek krwi w okresie życia płodowego, dlatego zalecany jest kobietom w ciąży. Kwas foliowy wspomaga również trawienie, korzystnie wpływa na stan skóry i włosów. Pomarańcze zawierają także dużą ilość cennych pektyn, które korzystnie wpływają na pracę serca i działają antyrakowo. Pektyny stabilizują również poziom glukozy we krwi. Limonen, występujący głównie w skórce pomarańczy (ale również w soku) to fitoskładnik, stymulujący enzymatyczny system detoksykacji antyoksydacyjnej, zapobiegającej nowotworom. Redukuje aktywność białek, które mogą powodować niekontrolowany rozrost komórek, z drugiej strony może blokować rozwój powstałych juz komórek nowotworowych. Duże walory zdrowotne i smakowe pomarańczy powinny zachęcić nas do wzbogacania naszej diety w te smaczne i zdrowe owoce cytrusowe. Może to być surowy owoc, świeżo wyciśnięty sok, dodatek do sałatek, czy lekkich deserów, wykorzystywanie skórki pomarańczy do różnych potraw. Przy wyborze owoców, pamiętajmy, że najwięcej soku zawierają te mniejsze i cięższe, z cienką skórką.