ORZECH WŁOSKI – należy do rodziny orzechowate, pochodzi z Azji, od wieków uprawiany ze względu na bardzo smaczne i pożywne nasiona, drzewo dorasta do wysokości ok. 35 m, pień gruby, korona rozłożysta, liście duże naprzeciwległe, nieparzystopierzaste, kwiaty żeńskie i męskie. Drzewo orzecha włoskiego lubi miejsca nasłonecznione. Jest długowieczne. Owoce są lekko owalne, pokryte grubą zdrewniałą skorupą, wewnątrz której znajduje się jadalne nasiono. Jest ono otoczone błoniastą łupiną. Orzechy włoskie spożywane są na surowo lub służą jako dodatek do sałatek, ciast, sosów, likierów.
Składniki odżywcze: w owocach witaminy z grupy B, C, E, kwas foliowy, wapń, żelazo, fosfor, magnez, cynk, potas, lipidy, proteiny, węglowodany; w naowocni, liściach i korzeniach: witamina C, kwasy organiczne (kawowy i elagowy), flawonoidy, garbniki, olejek eteryczny;
Właściwości lecznicze: działa kojąco na układ pokarmowy – nawilża go, poprawia przemianę materii, wzmacnia pracę nerek, mózgu, serca, liście i zielone łupiny mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a także przeciwbiegunkowe i przeciwkrwotoczne;
Ilość kalorii: w 100 g - 679 kcal.