GRANAT – granatowiec, należący do rodziny granatowcowate, pochodzi z Azji Środkowej i Południowo-Zachodniej. Uprawiany we wszystkich krajach klimatu ciepłego, to krzew o wys. 2-4 m, wydaje owoce purpurowofioletowe, których miąższ zawiera w sobie liczne pestki, owoc pokryty jest grubą skórką, koloru jasnoczerwonego, jaskrawoczerwonego, purpurowego. Nasiona, które są jadalne otoczone sa galaretowatą soczystą osnówką o smaku słodkim lub lekko kwaśnym. Granat to typowy owoc deserowy, sok z granatu jest orzeźwiający, doskonale gasi pragnienie. Inne wykorzystanie: galaretki, sorbety, wina, element dekoracyjny różnych potraw;
Składniki odżywcze: witamina C, potas, fosfor, wapń, żelazo, barwnik punicyna antycyjanowa, liczne fitocydy, kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, oksalowy), cukry (glukoza i fruktoza), tanina;
Właściwości lecznicze: wspomaga leczenie układu sercowo-naczyniowego, dolegliwości stawowych i artretyzmu, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia tętnice, oczyszcza je ze złogów, przeciwdziała procesom starzenia skóry, ma działanie przeciwutleniające, wzmacnia organizm przy przeziębieniach, działa przeciwnowotworowo;
Ilość kalorii: w 100 g - 66 kcal.