znany lekarz
Apteka suplementy
Owoce

MANDARYNKA- odtruwa, oczyszcza, wzmacnia

MANDARYNKA- odtruwa, oczyszcza, wzmacnia MANDARYNKA- odtruwa, oczyszcza, wzmacnia fot. pixabay

MANDARYNKA – pochodzi z Chin. Największe plantacje mandarynek są w Japonii, USA, Brazylii, w Europie nad Morzem Śródziemnym; pod względem produkcji owoców cytrusowych zajmuje drugie miejsce po pomarańczy. Należy do pierwszych gatunków roślin hodowanych przez człowieka. Owoce madarynki są mniejsze od pomarańczy, mają lekko spłaszczony kształt. Skórka raczej cienka i przeważnie łatwo odchodzi od miąższu. Owoce podzielone są na segmenty od 9 do 15, słodkie lub kwaskowato-słodkie i aromatyczne. Przeznaczone są głównie do bezpośredniego spożycia, same, jako dodatek do sałatek i surówek, ciast, deserów, dań mięsnych. W prztwórstwie najczęściej wykorzystywane sa do produkcji świeżych soków i owoców konserwowanych. Olejek ze skórki owocu ma zastosowanie w kosmetyce;

Składniki odżywcze: witamina C, beta-karoten, witaminy z grupy B, kwas foliowy, witamina E, błonnik, cukry, węglowodany, potas, magnez,wapń, fosfor, żelazo, kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy);

Właściwości lecznicze: wspomaga odporność organizmu, reguluje przemianę materii, działa odtruwająco, zwalcza miażdżycę naczyń krwionośnych, zapobiega zawałom, wskazana dla osób z chorobami dróg moczowych;

Ilość kalorii: w  100 g -  34 kcal.