znany lekarz
Żywienie

Flawonoidy - jaką rolę pełnią dla naszego zdrowia?

Flawonoidy - jaką rolę pełnią dla naszego zdrowia? Flawonoidy - jaką rolę pełnią dla naszego zdrowia? fot. sxchu

Flawonoidy to związki fenolowe nadające roślinom różnorodne zabarwienie. Występują niemal we wszystkich organach roślin w soku komórkowym. Pełnią funkcję nie tylko barwników. Wykazują różnorodne właściwości lecznicze. Działają  przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, moczopędnie, rozkurczająco. Pewna grupa tych związków to tzw. bioflawonoidy takie jak: rutyna czy hesperydyna, które mają podobne właściwości do witaminy P. Obniżają ciśnienie krwi, uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, wspomagają krążenie, ułatwiają przyswajanie przez organizm witaminy C, niszczą wolne rodniki, zapobiegają krwawieniom i zakrzepom, chronią oczy i skórę przed chorobami, pomagają oczyszczać wątrobę z toksyn, działają przeciwnowotworowo. Ich głównymi źródłami są gryka, ruta, fiołek trójbarwny, owoce czerwone, warzywa (pomidory, papryka warzywa strączkowe, brokuły, sałata), herbata, czerwone wino. Przyjrzyjmy sie innym flawonoidom i ich właściwościom leczniczym: Kwercetyna działa moczopędnie, przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, przeciwzakrzepowo i przeciwalergicznie. Występuje w kwiatach głogu i kasztanowca, truskawkach, winogronach, szpinaku, kalafiorze, cebuli, jarmużu, kapuście, pomidorach, zielonej herbacie. Luteolina obniża poziom cholesterolu i lipidów we krwi, działa przeciwhistaminowo i przeciwzapanie. Występuje w kłączu rdestowca sachalińskiego, tymianu, selerze, brokułach, kukurydzy. Apigenina ma właściwości rozkurczające, moczopędne, przeciwalergiczne, przeciwnowotworowo, wzmacnia skurcze serca. Dużo jej w selerze, karczochach, oregano, pietruszce, czosnku, rumianku, jabłkach, wiśniach, winogronach, orzechach, winie, herbacie. Kemferol wykazuje działanie spazmolityczne, przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwgrzybicze. Obniża poziom cukru we krwi, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Występuje w głogu, tarninie, herbacie, truskawkach, porach, kapuście włoskiej, brokułach, rzodkiewkach, burakach. Sylibina uszczelnia błony komórkowe wątroby, utrudniając przenikanie do wnętrza toksycznych substancji. Zapobiega marskości i zwłóknieniu wątroby, nerek i serca. Wykazuje także działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, chroni przed wolnymi rodnikami. Występuje w ostropeście plamistym. Katechiny to bardzo silne antyutleniacze. Pomagają walczyć ze szkodliwymi dla organizmu wolnymi rodnikami, opóźniają procesy starzenia komórek, przyspieszają ich regenerację, usuwają toksyny z organizmu i podnoszą jego odporność, pomagają w ochronie przed szkodliwymi promieniami UV, działają przeciwnowotworowo. Najwięcej katechin jest w herbacie czarnej i zielonej.

Flawonoidy ze względu na swoje liczne właściwości biologiczne i farmakologiczne stosowane są do produkcji wielu leków. Działają profilaktycznie i leczniczo na wiele chorób, ale wykazują również działanie upiększające dlatego tak chętnie wykorzystywane są w kosmetologii.