znany lekarz
Apteka suplementy
Owoce

DAKTYLE

DAKTYLE DAKTYLE fot. Fot Lucyna Andrzejewska - sxchu

DAKTYLE - należą do rodziny palmowate, rosną na obszarach tropikalnych i subtropikalnych Afryki i Azji, uprawiane są również w Hiszpanii. Znanych jest ok. 5000 odmian. Należą do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Owoce mają kształt podłużny i są pokryte delikatną żółtą lub czerwoną skórką. W smaku są słodkie (podobne do miodu), wysoko cenione w cukiernictwie. Wyróżniamy trzy rodzaje daktyli: miękkie, półtwarde i twarde. W przemyśle spożywczym wykorzystywane są miękkie i półtwarde. Spożywa się najczęściej owoce suszone, można spożywać również daktyle świeże. Popularne są przetwory z daktyli: owoce kandyzowane, susz, kompoty, dżemy. Daktyle wykorzystuje się jako dodatek do ciast i deserów. Z twardych owoców wyrabia się mąkę daktylową;

Składniki odżywcze: witamina B3, żelazo, wapń, beta-karoten, duża ilośc węglowodanów (glukoza, fruktoza), dużo tłuszczu i białek;

Właściwości lecznicze: leczą biegunkę, pomocne w chorobach układu oddechowego;

Ilość kalorii: w  100 g - 316 kcal.