znany lekarz
Owoce

CZEREŚNIA

CZEREŚNIA CZEREŚNIA

CZEREŚNIA – rośnie w Europie w strefie klimatu umiarkowanego, należy do rodziny różowate, pochodzi od dzikiej czereśni zwanej czeremchą. Miąższ jest żółtopomarańczowy lub czerwony, słodki lub słodkokwaśny, bardziej zbity od wiśni, wewnątrz znajduje się okrągła pestka. Ze względu na rodzaj miąższu wyróżniamy: czereśnie sercówki (słodkie, soczyste miękkie o sercowatym kształcie), czereśnie chrząstki i półchrząstki (twarda skórka, jędrny miąższ, smak winnosłodki). Odmiany późniejsze są zwykle smaczniejsze, zawierają więcej cukrów i kwasów;

Składniki odżywcze: dużo witaminy C, witaminy: A, B, D, E, K, P, wapń, potas, magnez, żelazo, jod, fosfor, cukry (fruktoza i glukoza), niewiele kwasów organicznych;

Właściwości lecznicze: oczyszcza organizm, wzmacnia jego odporność, działa korzystnie na wzrok, skórę, paznokcie. Działa pomocniczo w leczeniu dny moczanowej - zmniejsza ilość kwasu moczowego we krwi;

Ilość kalorii: w  100 g - 60 kcal.