znany lekarz
Żywienie

Cebula - łzawy eliksir

Cebula - łzawy eliksir Cebula - łzawy eliksir fot. Rob Owen-Wahl - sxchu

Należy do rodziny Allium, znana jest od wieków. Pochodzi z Azji Środkowej, Indii, Afganistanu, Uzbekistanu i Iranu. Nieoceniona w kuchni, wzbogaca smak wielu potraw. Ale również zajmuje czołowe miejsce wśród warzyw wykorzystywanych w leczeniu wielu dolegliwości. Cebula ma niewiele kalorii, w 100 g – ok. 30 kcal. Kiedy ją przekrawamy, płaczemy, a to za sprawą enzymu o nazwie allinaza. W cebuli znajduje się duża ilość witaminy C, witamin z grupy B oraz kwas foliowy.

Właściwości lecznicze cebuli polegają na skutecznym leczeniu astmy, infekcji dróg oddechowych, zapalenia oskrzeli, artretyzmu, dróg moczowych i dny moczanowej. Obniża poziom cukru we krwi i wpływa na produkcję czerwonych ciałek krwi. W medycynie chińskiej cebula ma zastosowanie w udrażnianiu chorych zatok oraz leczeniu skóry po oparzeniach. Badania naukowe potwierdzają, że cebula jest doskonałym środkiem, chroniącym układ krążenia.  Obniża ona poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega tworzeniu się w niej skrzeplin. Rozpuszcza i usuwa mocznik, dlatego polecana jest osobom cierpiącym na reumatyzm, artretyzm i skazę moczanową.

Cebula jest domowym środkiem na katar i dokuczliwy kaszel. Ze względu na właściwości bakteriobójcze, skutecznie leczy stany zapalne gardła. Połowę surowej cebuli wkładamy do ust i powoli wyciskamy z niej sok, działający odkażająco i zwalczający drobnoustroje w gardle. Dużą skuteczność w leczeniu infekcji dróg oddechowych osiągamy, pijąc sok z cebuli. Pokrojoną cebulę, zalewamy sokiem z cytryny i dodajemy miód. Następnie zostawiamy, aż do wypuszczenia soku. Pijemy łyżkę cebulowego soku trzy razy dziennie. Możemy przygotować również miksturę z cebuli i miodu w proporcji 1:1, to znaczy np. na szklankę posiekanej cebuli, szklanka miodu. Zagotować i przecedzić. Jedną łyżkę takiej mikstury dodajemy do ciepłego mleka lub ciepłej wody. Pijemy dwa razy dziennie.

Dobre efekty przynoszą okłady  z soku z samej cebuli, wykonywane na skórę głowy. Sok ten oczyszcza skórę, wzmacnia cebulki włosowe, a także pobudza je do wzrostu. Przekrojoną cebulę przykładamy również w miejscu wystąpienia opryszczki lub na odmrożone części ciała. Najsilniejsze działanie lecznicze wykazuje cebula surowa, najlepiej młoda. Jednak i ta wykorzystywana w potrawach ma jeszcze wiele cennych właściwości.  Dodajemy cebulę o zup, mięs, sałatek i surówek, ryb, marynat. Cebula występuje w wielu odmianach, różniących się smakiem, kolorem, zawartością w niej cukru i olejku eterycznego. Bardzo smaczna i również bardzo pożywna jest nadziemna część cebuli – szczypior, najczęściej dodawany do białej pasty serowej, surówek i kanapek. Cebula jest również elementem dekoracyjnym wielu potraw.