znany lekarz
Żywienie

Bakłażan - Obywatel z południa

Bakłażan - Obywatel z południa Bakłażan - Obywatel z południa

Znany w Chinach już w V wieku p.n.e., choć część badaczy rodowód bakłażana wywodzi z Indii. Ceniony w starożytnej Grecji i Rzymie. Obecnie niezwykle popularny przysmak w rejonie Morza Śródziemnego. Kojarzony i chętnie zjadany prze ludy środkowej i północnej Europy, którym przypomina wakacje spędzone u ludów południa.

W Polsce znany jest również pod nazwą oberżyna. Bardziej romantyczna nazwa od oberżyny, choć rzadziej używana, to gruszka miłości.

Podobnie jak pomidory, zawiera sporo potasu – 224 mg. Zawiera również cukry proste oraz cenny błonnik i pektyny. Pokreślić należy znaczną ilość beta-karotenu oraz witamin z grupy B, jak również witaminy C. Nie jest tu jakimś znaczącym liderem, jednak posiada pewne właściwości, którymi wyróżnia się spośród innych warzyw. Nauka szczególnie podkreśla dobroczynne właściwości bakłażanów, związane z obniżaniem poziomu złego cholesterolu poprzez wiązanie i wydalanie go z organizmu. Te właściwości czynią go wartościowym pożywieniem dla osób z nadwagą.

Zalecany jest również jako warzywo oczyszczające organizm ze szkodliwych złogów, w tym tych związanych z zanieczyszczeniem żywności. Świetnie komponuje się z pomidorami, tworząc prawdziwą bombę witaminową, mając jednocześnie skłonności do wiązania zbędnych tłuszczów.

Znajdziecie u nas wiele przepisów na bakłażana, który urozmaici waszą dietę. Przypomni wam też wakacje na południu, bo dobre wspomnienia zawsze warto pielęgnować.