ANANAS - nazwa pochodzi od indyjskiego słowa „nana” – zapach. Występuje w 9 gatunkach tropikalnych bylin. Pochodzi z Ameryki Płd. Należy do rodziny zapylcowate. Występowanie: Filipiny, Tajlandia, Chiny, Brazylia, Indie. Owocostan ma kształt cylindryczny, stożkowaty lub elimtyczne i jest koloru szaro-zielono-żółtego. Zewnętrzna część okrywająca miąższ jest twardą skorupą, która jest niejadalna. Jadalną częścią jest natomiast biały lub żółty miąższ o smako lekko słodko-kwaśnym i intensywnym zapachu. Ananasy bardzo smaczne są w postaci surowej. Wykorzystywane są również do produkcji kompotów, bardzo popularne są ananasy z puszki.
Składniki odżywcze: witaminy z grupy B, witamina C, beta-karoten, potas, wapń, magnez, fosfor, węglowodany (głównie sacharoza), enzym bromelina, ułatwiający rozkład białek;
Właściwości lecznicze: silnie działający enzym bronelina niszczy bakterie i pasożyty w układzie pokarmowym;
Ilość kalorii: w 100 g – 33 kcal.