znany lekarz
Przepisy na słodko

Shrek

SHREK

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • duży sok „ptysio” zielony
  • 3 budynie śmietankowe z cukrem
  • 2 opakowania delicji
  • 3 zielone galaretki (agrestowe)
  • bita śmietana 30%

Wykonanie:

  1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, następnie mąkę z proszkiem i lekko mieszamy. Wlewamy do formy i pieczemy w 160 – 180 stopniach  30- 40 minut.
  2. Budynie rozpuszczamy w 1i ½ szklanki” ptysia” i gotujemy z pozostałym sokiem. Gorący budyń rozsmarowujemy na biszkopcie. Układamy delicje czekoladą w dół. Przykrywamy bitą śmietaną z jedną tężejącą galaretką rozpuszczoną w szklance wody. Polewamy pozostałymi tężejącymi galaretkami przyrządzonymi według przepisu na opakowaniu.

 Smacznego!!!!