znany lekarz
Witaminy

Witamina D

Witamina D Witamina D fot. dantanda morguefile com

WITAMINA D (kalcyferol, ergosterol) – jest rozpuszczalna w tłuszczach, otrzymujemy ją z pożywieniem i pod wpływem słońca, kiedy to wytwarzana jest w naszej skórze, reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową – potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, cynku, żelaza, magnezu oraz przyswajania witamina A. Niedobór powoduje krzywicę u dzieci, u dorosłych próchnicę zębów i odwapnienie kości. Działa ochraniająco na układ nerwowy, skórę, mięśnie, wzmacnia pracę nerek, wpływa na prawidłowe krzepnięcie krwi. Witamina D jest dość odporna na zniszczenie w trakcie przeróbki pokarmu. 

Występowanie: tłuste ryby np. makrela, wędzone śledzie, łosoś, tuńczyk, śledzie, tran, oleje, jajka, produkty mleczne, wątroba wołowa i wieprzowa.