OLEJKI ETERYCZNE – bezbarwne, lotne ciecze pochodzenia roślinnego, zawierające terpenowane węglowodory, alkohole, fenole i ich dalsze pochodne. Mają intensywny zapach. Do najbardziej znanych należą: olejek anyżowy, cedrowy, cynamonowy, cyprysowy, eukaliptusowy, goździkowy, irysowy, jałowcowy, jodłowy, kminkowy, lawendowy, miętowy, migdałowy, pomarańczowy, szafranowy, tymiankowy, waniliowy, muszkatołowy. Niektóre mają właściwości wykrztuśne. Używane są w syropach, inhalacyjnych naparach (np. sosnowy, eukaliptusowy, szałwiowy i miętowy) Działanie przeciwbakteryjne wykazują olejki: miętowy, tymiankowy, majerankowy, anyżowy, moczopędny, moczopędne; jałowcowy, pietruszkowy, żółciopędne: miętowy, tymiankowy, uspokajające: goździkowy, melisowy, walerianowy.