znany lekarz
Roślinne substancje lecznicze

GARBNIKI

GARBNIKI GARBNIKI fot. pixabay com

GARBNIKI – to związki bezazotowe, zawierające glikozydy kwasu galusowego i kwasu elagowego. Nadają roślinom gorzki i cierpki smak (np. herbata, kawa). Pozyskiwane z kory, drewna, nasion i korzenia pewnych roślin (np. dąb, świerk, kasztan, tarnina). Wykazują silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyutleniające. Występują również w borówce czernicy, borówce brusznicy, jeżynach, czerwonym winie, orzechach włoskich, szałwii, zielu pięciornika oraz palonej kawie.

Garbniki unieczynniają bakterie i ich toksyny. Mają właściwości przeciwzapalne i ściągające. Wewnętrznie stosuje sie je w biegunce, nieżytach błon śluzowych żołądka i jelit. Garbniki wykazują również właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwmutogenne, przeciwalergiczne. Pobudzają układ odpornościowy organizmu.