znany lekarz
Roślinne substancje lecznicze

FLAWONOIDY

FLAWONOIDY FLAWONOIDY fot. DGlodowska pixabay com

FLAWONOIDY – barwniki organiczne, rozpuszczalne w wodzie, występujące w komórkach roślinnych. Wśród nich wyróżniamy flawony i antocyjany. Flawony to barwniki żółte, mające działanie moczopędne. Gromadzą witaminę C, przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi. Źródło występowania: skrzyp polny, czarny bez, pokrzywa. Wykazują różnorodne właściwości farmakologiczne. Bioflawonoidy (rutyna, kwercetyna, hesperdyna) uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, pomagają w przyswajaniu witaminy C.  Z kolei kwercetyna, luteolina, apigenina i kemferol działają moczopędnie. Apigenina i likwirytyna działają rozkurczająco, kwercetyna - przeciwalergicznie, pinobanksyna, pirocembryna - przeciwgrzybiczo.

Antocyjany: grupa czerwonych, niebieskich, fioletowych barwników roślinnych, występujących w soku komórkowym roślin, głównie w kwiatach, owocach, korzeniach. Korzystnie wpływają na układ trawienny, moczowy i krwionośny.

Źródła występowania: bez czarny, wiśnie, czarna porzeczka, borówka.