znany lekarz
Wspaniałości

Ryba po grecku

PRAWDZIWA RYBA PO GRECKU

Ryby polecamy zawsze. Słowo „prawdziwe” wynika ze składników używanych w tej potrawie, często zubożonych lub dodawanych wedle uznania.

Składniki:

  • ryba (sola, dorsz, lucjan czerwony),
  • oliwa z oliwek,
  • cztery siekane cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 lampka białego wytrawnego wina,
  • seler naciowy,
  • świeży majeranek,
  • cytryna,
  • natka pietruszki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 duże pomidory,
  • przecier pomidorowy,
  • cukier (najlepiej brzozowy, co podkreślamy zawsze),
  • dobra sól,
  • szczypta pieprzu.

Wykonanie:

  1. Siekamy drobno cebulę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i szklimy ją, nie przypalając. Marchew, pokrojoną w cienkie paski (można zetrzeć na grubej tarce) oraz 3 łodygi siekanego selera naciowego dodajemy do cebuli, cały czas mieszając. Następnie odstawiamy i posypujemy siekanym majerankiem.
  2. Podgrzewamy wino i dodajemy pokrojone drobno pomidory, przecier pomidorowy, soląc i dodając szczyptę pieprzu. Mieszamy i dodajemy dużą łyżkę cukru (najlepiej brzozowego).
  3. Po piętnastu minutach dodajemy siekany i miażdżony czosnek oraz cieniutko krojone cytryny. Sos gotujemy jeszcze 5 minut.
  4. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie.
  5. Dużą wypatroszoną białą rybę (sola, dorsz, lucjan czerwony) wkładamy do brytfanny i wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Po wyjęciu posypujemy wszystko siekaną natką pietruszki. Skrapiamy jeszcze raz oliwą z oliwek i mamy prawdziwą rybę po grecku.