Wspaniałości
Filety z dorsza
MAGICZNE FILETY Z DORSZA
Składniki:
- filety z dorsza,
- suszona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- lampka białego wina,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- oliwa z oliwek,
- natka pietruszki,
- 2 łyżki parmezanu.
Wykonanie:
- Lampkę białego wytrawnego wina pomieszać z 4 łyżkami oliwy. Całość podgrzać, dodając łyżeczkę cukru (oczywiście najlepiej brzozowego).
- Do gotującego się płynu wrzucić posiekany, zmiażdżony czosnek. Całość mieszać jeszcze 5 minut. Sos odstawić. Filety z dorsza świeże lub rozmrożone wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy z dwóch stron ok. 5 minut. Dosalamy, dodajemy szczyptę pieprzu. Minutę przed końcem posypujemy 2 łyżkami suszonej cebuli.
- Filety wsadzamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy go winno-oliwno-czosnkowym sosem. Odstawiamy do rozgrzanego piekarnika 2000C na 10 minut.
- Po wyjęciu, filety posypujemy 2 łyżkami tartego parmezanu oraz siekaną pietruszką.
Łatwe, zdrowe, pyszne!