Pomidory na zimno-ciepło
Najzdrowszy pomidor świata na zimno – ciepło. To połączenie francuskiego pomidora na zimno z domieszką ciepłego sosu pomidorowego z boskim olejem z siemienia lnianego.
Składniki:
W zależności od wielkości, albo ścinamy wierzch pomidorów albo dzielimy pomidora na pół. Wyciągamy miąższ i pestki, które odstawiamy do innego naczynia.
Zabieramy się za farsz. Ścieramy seler na gęstej tarze. Skrapiamy selera delikatnie cytryną i mieszamy, aby nie ściemniał. Seler mieszamy z tartym jabłkiem, tartymi orzechami i migdałami. Całość skrapiamy olejem z siemienia lnianego. Następnie napełniamy farszem pomidory.
Ząbki czosnku siekamy i gnieciemy na miazgę. Wrzucamy na niewielką ilość rozgrzanej oliwy z oliwek (pamiętaj, czosnek kilka sekund na rozgrzanym oleju). Miąższ pomidorów miksujemy, dosładzając go łyżeczką cukru brązowego, lekko dosalając. Sos natychmiast łączymy z oliwą i czosnkiem. Mieszając, podgrzewamy. Następnie gotowym sosem polewamy pomidory. Czubki faszerowanych pomidorów zamykamy pyszną białą bryndzą.
Bon appetit!