znany lekarz
Wspaniałości

Królik po francusku

Królik po francusku Królik po francusku fot. pixabay

KRÓLIK PO FRANCUSKU

Królik – najzdrowsze mięso. W Polsce niedoceniane, a szkoda.

Królik po francusku – przepych, a jednak w tym wypadku gustowny.

I zdrowy, a to za sprawą pewnych modyfikacji zdrowotnych.

Składniki:

  • królik m(bez futra),
  • śliwki (polskie suszone najlepsze),
  • mąka pszenna (nie dużo),
  • goździki,
  • rodzynki,
  • pomidor,
  • przecier pomidorowy,
  • ¼ kostki masła,
  • imbir,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta curry,
  • sól i pieprz,
  • cukier brązowy,
  • lampka czerwonego wina wytrawnego,
  • 2 zgniecione ząbki czosnku,
  • ¼ l wody,
  • szalotki pokrojone,
  • olej słonecznikowy lub rzepakowy,
  • natka pietruszki,
  • ocet winny.

Wykonanie:

Królika należy pokroić na części. Mięso nacieramy solą i pieprzem, następnie odstawiamy na ok. godzinę (nie wstawiaj do lodówki). Po godzinie mięso prószymy mąką. Na patelni topimy masło, zbieramy „szumowiny”, robiąc masło klarowane, po czym dodajemy 4 duże łyżki oleju słonecznikowego. Wrzucamy części oprószonego maką królika, obsmażając z dwóch stron, aż do zarumienienia ok. 8 min. Całość wyjmujemy z patelni i odstawiamy.

Lekko podsmażamy szalotkę. Następnie dodajemy pomidory, mieszamy, dodajemy suszone śliwki, rodzynki, całość mieszamy. Dodajemy przyprawy: curry, cynamon, goździki i wlewamy czerwone wino. Zagotowujemy sos i wkładamy kawałki królika tak, aby sos przykrywał mięso. Całośc przykrywamy pokrywką i odstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 40 minut.

Podczas, gdy mięso wraz z sosem nabiera aromatu, mieszamy cukier brzozowy wraz z wodą i gotujemy. Do gotującego się płynu, dolewamy ocet winny (oceto balsamico najlepiej), mieszamy jednocześnie dorzucając zmiażdżony czosnek.

Kiedy wyciągniemy królika z piekarnika, wyjmujemy mięso, a do pozostałego sosu dolewamy wywar z brzozowego cukru, octu winnego i czosnku. Cały sos doprowadzamy do wrzenia, mocno mieszając. Kiedy będziemy mieli gęsty karmelowy sos, polewamy nim mięso.

Finał to skropienie całości letnim olejem lnianym z pierwszego tłoczenia. Można dodać pietruszkę i rukolę.

Francuski królik to prawdziwe danie królewskie. Zresztą właśnie we Francji i Italii mięso królicze cieszy się największą estymą. Mimo, że przepis wydaje się pracochłonny, spróbuj, bo warto nauczyć się jeść królicze mięso. A tą potrawą jesteś w stanie zarazić wspaniałym smakiem siebie i tych, których kochasz!