znany lekarz
Wspaniałości

Pomidory z wołowiną

FASZEROWANE POMIDORY - Z BOLOŃSKIM ZACIĘCIEM

Dla smakoszy, tych, którzy bez mięsa nie mogą się obyć, nawet, kiedy widzą pomidory.

Potrzebne składniki:

  • mielona wołowina,
  • suszona cebula,
  • ząbek czosnku,
  • dobry pieprz ziołowy,
  • ser camembert,
  • pomidory,
  • lampka czerwonego wina.

Te większe dojrzałe pomidory przecinamy według wzoru na pomidory faszerowane. Drążymy miąższ i pestki według reguły i miksujemy, robiąc gęsty sos.

Wołowinę wrzucamy na rozgrzaną oliwkę i polewamy sosem pomidorowym.

Do całości dodajemy lampkę czerwonego wina. Wołowinę dusimy razem z sosem, następnie ją dosalając i dosładzając brzozowym cukrem (1 łyżeczka).

Pamiętamy o mieszaniu farszu podczas duszenia. W momencie, kiedy farsz przybierze stan sypkiej wołowiny, dorzucamy zmiażdżony czosnek, suszoną cebulę, jak również pieprz ziołowy. Faszerujemy łódeczki pomidorowe. Czubki zamykamy plasterkami sera camembert.

Na końcu całość wprowadzamy na 7 minut dl rozgrzanego piekarnika.

Kiedy wyciągniesz rozgrzane pomidory, umieść je na rukoli skropionej leciutko cytryną i oliwą z siemienia lnianego.

Twój organizm otrzyma karmę duchową z dodatkiem wołowiny. Bo w Bolonii i okolicach potrawy wegetariańskie wydają się być bezduszne.

Smacznego!!!