Wykwintne połączenie pomidora z rybą!
To danie rzuci gości na kolana, a jeżeli przygotowujesz go dla swojej rodziny, zapewni ci otwartą drogę do raju. Oznacza bowiem, że kochasz swoją rodzinę. A jeśli jeszcze okaże się, że zrobiłeś ją dla gości z troską o ich zdrowie, w raju masz zapewnioną wysoką pozycję.
Składniki:
1. czerwone pomidory,
2. dorsz, mintaj, morszczuk w formie filetu lub kostki,
3. oliwa z oliwek,
4. sól, pieprz ziołowy, suszony czosnek,
5. parmezan tarty,
6. przecier pomidorowy,
7. lampka czerwonego wina.
Zacznij od pomidorów. Rozkrój je na pół (ostrym nożem, aby ich nie zmiętolić) w sposób, pokazany na zdjęciu. Następnie za pomocą noża i łyżeczki delikatnie wyciągnij zawartość pomidora, pozostawiając wnętrze gotowe na przyjęcie rybiego farszu. Zawartość odstaw do odrębnego naczynia, a następnie zmiksuj go na wodną poomidorową masę. Jeżeli jest to ryba mrożona, najczęściej u nas dostępna, musisz ją rozmrozić. Rozmrożoną rybę poszatkuj i połącz z sokiem pomidorowym (1/2 kartonu). Całość jeszcze raz zmiksuj. Następnie dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek i pomieszaj. Całość przyprawiamy solą (morską) lub tą z mikroelementami (kupuj dobrą sól!) oraz pieprzem ziołowym (1 łyżka).
Miksturę wstaw do gorącego piekarnika na 15 min.
Pamiętaj o zachowaniu odpowiednich proporcji i nie przesadź z ilością ryby. Całość po wyjęciu z piekarnika ma trafić do wnętrza łódeczek pomidorowych. Zanim to się jednak stanie, dopraw gorącą masę suszonym czosnkiem (1 duża łyżeczka).
Po wymieszaniu masa powinna mieć gęstą konsystencję z wyraźnie zaznaczoną rybą.
Napełnij łódeczki, a następnie po skropieniu ich oliwą, włóż do naczynia żaroodpornego, wypełnionego drugą częścią sosu, tego z winem, sokiem pomidorowym, oliwą, cukrem (tylko trzcinowym lub brązowym – 1 łyżka).
Naczynie włóż do gorącego piekarnika na kolejne 15 minut. Po wyjęciu ułóż pomidory na pięknym półmisku lub talerzu, a pozostały sos zagęść dwoma dużymi łyżkami przecieru pomidorowego (dokładnie wymieszaj). Następnie polej pozostawionym sosem gotowe faszerowane pomidory i posyp parmezanem.
Gotowe!
Przeczytaj w portalu o przecierze pomidorowym, rybach i ich zaletach, np. o dorszu.
Łączmy ryby z pomidorami!
Na naszym portalu piszemy o dobroczynnym znaczeniu spożywania ryb i pomidorów.
Nie przypadkowo połączenie tych dwóch składników zdrowej diety to jedno z klasycznych dań kuchni śródziemnomorskiej. Kuchnie: włoska, hiszpańska, francuska, grecka, czy turecka znają tysiące przepisów na łączenie tych dwóch składników w postaci zup rybnych, przystawek czy dań głównych. W Polsce zupa rybna nie jest zbyt popularna (a szkoda), choć ze względu na liczne podróże naszych obywateli powoli się to zmienia (i słusznie).
Pokochajcie zupy rybne! Te z pomidorami w szczególności.