znany lekarz
Wspaniałości

Pomidory z rybą

Wykwintne połączenie pomidora z rybą!

To danie rzuci gości na kolana, a jeżeli przygotowujesz go dla swojej rodziny, zapewni ci otwartą drogę do raju. Oznacza bowiem, że kochasz swoją rodzinę. A jeśli jeszcze okaże się, że zrobiłeś ją dla gości z troską o ich zdrowie, w raju masz zapewnioną wysoką pozycję.

Składniki:

1. czerwone pomidory,

2. dorsz, mintaj, morszczuk w formie filetu lub kostki,

3. oliwa z oliwek,

4. sól, pieprz ziołowy, suszony czosnek,

5. parmezan tarty,

6. przecier pomidorowy,

7. lampka czerwonego wina.

Zacznij od pomidorów. Rozkrój je na pół (ostrym nożem, aby ich nie zmiętolić) w sposób, pokazany na zdjęciu. Następnie  za pomocą noża i łyżeczki delikatnie wyciągnij zawartość pomidora, pozostawiając wnętrze gotowe na przyjęcie rybiego farszu. Zawartość odstaw do odrębnego naczynia, a następnie zmiksuj go na wodną poomidorową masę. Jeżeli jest to ryba mrożona, najczęściej u nas dostępna, musisz ją rozmrozić. Rozmrożoną rybę poszatkuj i połącz z sokiem pomidorowym (1/2 kartonu). Całość jeszcze raz zmiksuj. Następnie dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek i pomieszaj. Całość przyprawiamy solą (morską) lub tą z mikroelementami (kupuj dobrą sól!) oraz pieprzem ziołowym (1 łyżka).

Miksturę wstaw do gorącego piekarnika na 15 min.

Pamiętaj o zachowaniu odpowiednich proporcji i nie przesadź z ilością ryby. Całość po wyjęciu z piekarnika ma trafić do wnętrza łódeczek pomidorowych. Zanim to się jednak stanie, dopraw gorącą masę suszonym czosnkiem (1 duża łyżeczka).

Po wymieszaniu masa powinna mieć gęstą konsystencję z wyraźnie zaznaczoną rybą.

Napełnij łódeczki, a następnie po skropieniu ich oliwą, włóż do naczynia żaroodpornego, wypełnionego drugą częścią sosu, tego z winem, sokiem pomidorowym, oliwą, cukrem (tylko trzcinowym lub brązowym – 1 łyżka).

Naczynie włóż do gorącego piekarnika na kolejne 15 minut. Po wyjęciu ułóż pomidory na pięknym półmisku lub talerzu, a pozostały sos zagęść dwoma dużymi łyżkami przecieru pomidorowego (dokładnie wymieszaj). Następnie polej pozostawionym sosem gotowe faszerowane pomidory i posyp parmezanem.

Gotowe!

Przeczytaj w portalu o przecierze pomidorowym, rybach i ich zaletach, np. o dorszu.

Łączmy ryby z pomidorami!

Na naszym portalu piszemy o dobroczynnym znaczeniu spożywania ryb i pomidorów.

Nie przypadkowo połączenie tych dwóch składników zdrowej diety to jedno z klasycznych dań kuchni śródziemnomorskiej. Kuchnie: włoska, hiszpańska, francuska, grecka, czy turecka znają tysiące przepisów na łączenie tych dwóch składników w postaci zup rybnych, przystawek czy dań głównych. W Polsce zupa rybna nie jest zbyt popularna (a szkoda), choć ze względu na liczne podróże naszych obywateli powoli się to zmienia (i słusznie).

Pokochajcie zupy rybne! Te z pomidorami w szczególności.