znany lekarz
Wspaniałości

Filety z dorsza

MAGICZNE FILETY Z DORSZA

Składniki:

  • filety z dorsza,
  • suszona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • lampka białego wina,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • oliwa z oliwek,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki parmezanu.

Wykonanie:

  1. Lampkę białego wytrawnego wina pomieszać z 4 łyżkami oliwy. Całość podgrzać, dodając łyżeczkę cukru (oczywiście najlepiej brzozowego).
  2. Do gotującego się płynu wrzucić posiekany, zmiażdżony czosnek. Całość mieszać jeszcze 5 minut. Sos odstawić. Filety z dorsza świeże lub rozmrożone wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy z dwóch stron ok. 5 minut. Dosalamy, dodajemy szczyptę pieprzu. Minutę przed końcem posypujemy 2 łyżkami suszonej cebuli.
  3. Filety wsadzamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy go winno-oliwno-czosnkowym sosem. Odstawiamy do rozgrzanego piekarnika 2000C na 10 minut.
  4. Po wyjęciu, filety posypujemy 2 łyżkami tartego parmezanu oraz siekaną pietruszką.

 Łatwe, zdrowe, pyszne!