PRAWDZIWA RYBA PO GRECKU
Ryby polecamy zawsze. Słowo „prawdziwe” wynika ze składników używanych w tej potrawie, często zubożonych lub dodawanych wedle uznania.
Składniki:
- ryba (sola, dorsz, lucjan czerwony),
- oliwa z oliwek,
- cztery siekane cebule,
- 2 marchewki,
- 1 lampka białego wytrawnego wina,
- seler naciowy,
- świeży majeranek,
- cytryna,
- natka pietruszki,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 duże pomidory,
- przecier pomidorowy,
- cukier (najlepiej brzozowy, co podkreślamy zawsze),
- dobra sól,
- szczypta pieprzu.
Wykonanie:
- Siekamy drobno cebulę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i szklimy ją, nie przypalając. Marchew, pokrojoną w cienkie paski (można zetrzeć na grubej tarce) oraz 3 łodygi siekanego selera naciowego dodajemy do cebuli, cały czas mieszając. Następnie odstawiamy i posypujemy siekanym majerankiem.
- Podgrzewamy wino i dodajemy pokrojone drobno pomidory, przecier pomidorowy, soląc i dodając szczyptę pieprzu. Mieszamy i dodajemy dużą łyżkę cukru (najlepiej brzozowego).
- Po piętnastu minutach dodajemy siekany i miażdżony czosnek oraz cieniutko krojone cytryny. Sos gotujemy jeszcze 5 minut.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie.
- Dużą wypatroszoną białą rybę (sola, dorsz, lucjan czerwony) wkładamy do brytfanny i wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Po wyjęciu posypujemy wszystko siekaną natką pietruszki. Skrapiamy jeszcze raz oliwą z oliwek i mamy prawdziwą rybę po grecku.