MIELONA WOŁOWINA - WYKWINTNA
Dla tych, którym wołowina w całości zawsze wychodzi twarda, a sznycle wołowe przestały im wystarczać.
Składniki:
Wykonanie:
Zmielone mięso wołowe formujemy w długie rulony (cierpliwe), im cieńsze i dłuższe, tym lepsze. Wcześniej, co oczywiste, mięso lekko przyprawiamy, dosalając (nie przesadzić) i uzupełniając pieprzem ziołowym. Następnie mieszamy czerwone wino, łyżeczkę cukru brązowego z oliwą z oliwek. Sos podgrzewamy i wlewamy do naczynia żaroodpornego, dodając zmiażdżone ząbki czosnku. Następonie z maestrią, przy pomocy stosownych narzędzi kulinarnych, układamy długie wałeczki wołowe. I w tym oto stanie wkładamy potrawę do rozgrzanego piekarnika na 10 min.
Po wyjęciu z piekarnika, z podobna maestrią, umieszczamy wałeczki na talerzu. Pozostałym sosem polewamy potrawę. Dookoła wołowiny na zrębkach talerza układamy wianuszek z rukoli, skropiony olejem lnianym.
Dla miłośników różnorodności, jak również barwnej kolorystyki, dodajemy kawałeczki koziego sera. Będzie zielono, biało i różowo, a nawet czerwono za sprawą sosu.
Będzie również wykwintnie, a to za sprawą rukolowego wieńca.