znany lekarz
Wspaniałości

Mielona wołowina

MIELONA WOŁOWINA - WYKWINTNA

Dla tych, którym wołowina w całości zawsze wychodzi twarda, a sznycle wołowe przestały im wystarczać.

Składniki:

  • mielona wołowina,
  • lampka czerwonego wina,
  • łyżeczka sosu pomidorowego,
  • oliwa z oliwek,
  • łyżeczka cukru brązowego,
  • dobry pieprz ziołowy,
  • odrobina soli,
  • dwa ząbki czosnku,
  • rukola,
  • ser kozi.

Wykonanie:

Zmielone mięso wołowe formujemy w długie rulony (cierpliwe), im cieńsze i dłuższe, tym lepsze. Wcześniej, co oczywiste, mięso lekko przyprawiamy, dosalając (nie przesadzić) i uzupełniając pieprzem ziołowym. Następnie mieszamy czerwone wino, łyżeczkę cukru brązowego z oliwą z oliwek. Sos podgrzewamy i wlewamy do naczynia żaroodpornego, dodając zmiażdżone ząbki czosnku. Następonie z maestrią, przy pomocy stosownych narzędzi kulinarnych, układamy długie wałeczki wołowe. I w tym oto stanie wkładamy potrawę do rozgrzanego piekarnika na 10 min.

Po wyjęciu z piekarnika, z podobna maestrią, umieszczamy wałeczki na talerzu. Pozostałym sosem polewamy potrawę. Dookoła wołowiny na zrębkach talerza układamy wianuszek z rukoli, skropiony olejem lnianym.

Dla miłośników różnorodności, jak również barwnej kolorystyki, dodajemy kawałeczki koziego sera. Będzie zielono, biało i różowo, a nawet czerwono za sprawą sosu.

Będzie również wykwintnie, a to za sprawą rukolowego wieńca.