znany lekarz
Diety w chorobach

Dieta w nadciśnieniu

Dieta w nadciśnieniu Dieta w nadciśnieniu

Dieta w  nadciśnieniu tętniczym – nadciśnienie tętnicze jest jedną z najczęściej występujących chorób na świecie, polega na podwyższeniu skurczowego i/ lub rozkurczowego ciśnienia tętniczego
o charakterze pierwotnym (samoistnym) lub wtórnym (objawowym, występującym w przebiegu innych chorób).

Ciśnienie tętnicze skurczowe, to ciśnienie w czasie skurczu serca, gdy wtłacza  krew do naczyń, jest ono wówczas wyższe, natomiast podczas rozkurczu serca, ciśnienie osiąga wartości najniższe - mówimy wtedy o ciśnieniu tętniczym rozkurczowym. Za kryteria rozpoznawania nadciśnienia tętniczego przyjęto (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego) następujące  wartości:

Ciśnienie tętnicze

Kategoria

Ciśnienie tętnicze skurczowe (mm Hg)

Ciśnienie tętnicze rozkurczowe (mmHg)

Optymalne

 < 120  < 80

Prawidłowe

120-129

80-84

Wysokie prawidłowe

130-139

85-89





 Nadciśnienie tętnicze

Kategoria

Ciśnienie tętnicze skurczowe (mm Hg)

Ciśnienie tętnicze rozkurczowe (mmHg)

Stopień I (łagodne)

140-159

90-99

Stopień II (umiarkowane)

160-179

100-109

Stopień III (ciężkie)

≥180

≥110

Izolowane skurczowe

≥140

 < 90 

 

 Dolegliwości pojawiające się u chorych z nadciśnieniem to: bóle i zawroty głowy, zwiększona pobudliwość nerwowa, trudności z koncentracją, szybkie zmęczenie i poczucie wyczerpania, bezsenność, przyspieszone bicie serca. Najwcześniej stwierdza się zmiany w układzie krążenia, przerost i rozszerzenie lewej komory serca, zaburzenia rytmu serca i przewodzenia. Celem leczenia jest skuteczne obniżenia ciśnienia tętniczego krwi do poziomu jak najbardziej prawidłowego, zmniejszenie poprzez to ryzyka śmiertelności z przyczyn sercowo – naczyniowych.

Oprócz farmakologicznych metod leczenia, coraz większą wagę przykłada się do niefarmakologicznych metod leczenia nadciśnienia tętniczego. Obejmują one zmianę dotychczasowego stylu życia
i odżywiania. Do głównych zaleceń należy:

  • walka z nadwagą i otyłością – przypuszcza się, że większość przypadków nadciśnienia tętniczego  ma związek ze wzrostem masy ciała, dlatego zaleca się wprowadzenie diety ubogo- energetycznej , prowadzącej do zmniejszenia nadmiaru masy ciała;
  • rzucenie palenia tytoniu – tytoń jest zdradziecki, nie powoduje wzrostu ciśnienia, ale wiąże się
    z dużym ryzykiem zmian naczyniowych, chorobą wieńcową, zawałem serca, każdy, któremu zależy na zdrowiu i życiu musi rzucić palenie;
  • wyeliminowanie alkoholu – badania potwierdziły negatywny wpływ alkoholu na wzrost ciśnienia krwi, zaprzestanie picia alkoholu powoduje obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi;
  • zwiększenie aktywności fizycznej – regularny ruch i wysiłek fizyczny obniża ciśnienie tętnicze, duża aktywność fizyczna w dzieciństwie zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego w wieku późniejszym, w leczeniu zaleca się regularne wykonywanie wysiłków tlenowych (bieg, marsz) przez ok. 40 minut 3 -4 razy w tygodniu;
  • stosowanie treningów relaksacyjnych, rozładowujących napięcia, stresy, wpływających pozytywnie na psychikę pacjenta;
  • modyfikacja codziennej diety – w leczeniu nadciśnienia tętniczego stosuje się dietę
    z modyfikacjami składników mineralnych.

 Zaleca się:

  • ograniczenie podaży sodu – należy ograniczyć spożycie soli kuchennej do 5-6 g dziennie,
    nie należy dosalać potraw na talerzu, ograniczyć spożywanie wędlin, konserw, ryb wędzonych, kostek rosołowych, przypraw, gotowych sosów;
  • zwiększenie podaży potasu – głównie zawartego w warzywach i owocach;
  • zwiększenie spożywania wapnia – pochodzącego głównie z niskotłuszczowych produktów mlecznych;
  • dostarczenie odpowiedniej ilości magnezu – obniża skurczowe ciśnienie krwi, nie wpływając na ciśnienie rozkurczowe;
  • ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, a zwiększenie spożycia tłuszczów roślinnych;
  • zwiększenie podaży błonnika pokarmowego