znany lekarz
Diety w chorobach

Dieta niskobialkowa

Dieta niskobialkowa Dieta niskobialkowa

Dieta niskobiałkowa, celem tej diety jest utrzymanie dobrego stanu odżywienia chorego poprzez dostarczenie energii i pozostałych składników pokarmowych zgodnie z zapotrzebowaniem,
przy zmniejszonej ilości białka (o 30%), jest to uzależnione od stanu chorego, możliwe jest też całkowite wykluczenie białka z żywienia. Białko w procesie katabolizmu wytwarza toksyczne produkty - mocznik, amoniak i inne, a za ich wydalanie
z organizmu odpowiedzialne są takie narządy jak wątroba, czy nerki, stąd u osób cierpiących na ostrą, przewlekłą niewydolność nerek, niewydolność wątroby, marskość wątroby, czy śpiączkę wątrobową należy oszczędzać te narządy i nie dopuszczać do ujemnego bilansu azotu. Dieta niskobiałkowa ustalana jest indywidualnie dla każdego chorego, na podstawie aktualnych badań diagnostycznych, gdyż ilość spożywanego białka musi być określona w zależności od stopnia wydolności chorego narządu. Ograniczenie spożywania białka powinno być jak najmniejsze i trwać jak najkrócej. W diecie niskobiałkowej niezbędne jest dostarczenie potrzebnej ilości energii przez:

  • produkty wysokoenergetyczne (węglowodany, tłuszcze) -  ilość dostarczonej energii powinna wynosić 1800 – 2000 kcal ,
  • i niskobiałkowe, np. ziemniaki, spożywane razem ze źródłami aminokwasów, aby zapobiec wykorzystywaniu białka do celów energetycznych.

Dieta ta wymaga, szczególnie w niewydolności nerek, modyfikacji poprzez dodatkowe dostarczenie organizmowi sodu, potasu, fosforu, wapnia i żelaza, powinna posiadać cechy diety łatwo strawnej, żeby zapewnić w maksymalny sposób dostarczenie składników odżywczych.