znany lekarz
Diety w chorobach

Dieta w kamicy żółciowej

Dieta w kamicy żółciowej Dieta w kamicy żółciowej fot. pyong

Dieta w kamicy żółciowej – kamica żółciowa polega na tworzeniu się złogów w pęcherzyku żółciowym i w przewodach żółciowych, może przez wiele lat rozwijać się bezobjawowo, a wykryta zostaje podczas badania ultrasonograficznego.
Najczęstszymi objawami są:

  • ból brzucha, zwany kolką wątrobową, występujący najczęściej dość gwałtownie po posiłku, umiejscowiony jest w prawym podżebrzu, często promieniujący do łopatki,
  • nudności i wymioty.
  • wzdęcia,
  • puste odbijania,
  • zgaga,
  • uczucie pełności,
  • nietolerancja tłustych pokarmów.

Jeżeli kamienie zaczną blokować odpływ żółci w przewodach żółciowych, choroba charakteryzuje się kolką wątrobową, żółtaczką, zapaleniem dróg żółciowych lub ostrym zapaleniem trzustki.
Jednym z powodów powstawania kamicy żółciowej jest nieprawidłowe odżywianie się, a mianowicie spożywanie rafinowanych, wysoko oczyszczonych produktów żywnościowych o dużej zawartości tłuszczu, cholesterolu, cukrów prostych. Niedobór błonnika pokarmowego wpływa negatywnie na motorykę pęcherzyka żółciowego, powoduje jego zaburzenia i zaleganie w nim żółci.

Wiele czynników wpływa na powstanie kamicy żółciowej, są to m.in.:

  • wiek – problemy z kamicą żółciową rozpoczynają się najczęściej po 35 roku życia, a nasilają
    w wieku po 50 roku życia,
  • płeć – kobiety chorują na kamicę żółciową nawet cztery razy częściej niż mężczyźni, szczególnie te kobiety, które wcześnie stosowały antykoncepcję hormonalną, a później w okresie menopauzy zastępczą terapię hormonalną lub wielokrotnie rodziły dzieci,
  • cukrzyca typu 2, u chorych ze skłonnościami do otyłości tworzą się częściej kamienie cholesterolowe,
  • zaburzenia tarczycy (niedoczynność, nadczynność tarczycy),
  • otyłość – żółć osób otyłych jest przesycona cholesterolem, prowadzi to do zaburzeń metabolicznych i zwiększa ryzyko kamicy,
  • marskość wątroby, chorzy mają dwukrotnie częściej złogi w pęcherzyku żółciowym.

Ważnym elementem postępowania w kamicy żółciowej jest odpowiednia dieta.

 Osoby z kamicą żółciowa bezobjawową powinny stosować dietę z ograniczoną podażą tłuszczów
 i zwiększoną ilością błonnika pokarmowego. W okresie napadu ostrej kolki wątrobowej w ciągu 48     godzin nie należy podawać żadnych pokarmów, po ustąpieniu dolegliwości wprowadza się dietę płynną:

  • przygotowane na wodzie kleiki;
  • ciepłe napoje – rozcieńczone soki owocowe, słaba herbata niegazowana woda mineralna, napary z ziół;
  • w kolejnych etapach choroby rozszerza się dietę płynną o suchary, puree ziemniaczane, chudy twarożek, gotowane, chude mięso, odtłuszczone mleko, przetarte owoce i warzywa, surowe soki owocowo – warzywne;
  • ostatecznie przechodzi się do diety łatwo strawnej;
  • ze względu na upośledzenie trawienia i wchłaniania tłuszczu, należy ograniczyć ich spożywanie, dobrze tolerowane są tłuszcze roślinne, np. olej sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek, a z tłuszczów zwierzęcych masło;
  • zaleca się podaż produktów, zawierających duże ilości skrobi, a ograniczenie węglowodanów do 50 g na dobę;
  • zaleca się wzbogacenie diety o błonnik pokarmowy, który reguluje perystaltykę dróg żółciowych, przeciwdziała nasyceniu żółci i tworzeniu się złogów cholesterolowych, aby uniknąć podrażnienia przewodu pokarmowego należy stosować takie techniki kulinarne, jak: gotowanie, rozdrabnianie, przecieranie, a także usuwanie z owoców i warzyw skórki, pestek;
  • należy podzielić całodniową rację żywieniową na 5-6 posiłków spożywanych powoli, o stałych porach dnia, niezbyt obfitych.