Dieta w kamicy żółciowej
fot. pyong
Dieta w kamicy żółciowej – kamica żółciowa polega na tworzeniu się złogów w pęcherzyku żółciowym i w przewodach żółciowych, może przez wiele lat rozwijać się bezobjawowo, a wykryta zostaje podczas badania ultrasonograficznego.
Najczęstszymi objawami są:
- ból brzucha, zwany kolką wątrobową, występujący najczęściej dość gwałtownie po posiłku, umiejscowiony jest w prawym podżebrzu, często promieniujący do łopatki,
- nudności i wymioty.
- wzdęcia,
- puste odbijania,
- zgaga,
- uczucie pełności,
- nietolerancja tłustych pokarmów.
Jeżeli kamienie zaczną blokować odpływ żółci w przewodach żółciowych, choroba charakteryzuje się kolką wątrobową, żółtaczką, zapaleniem dróg żółciowych lub ostrym zapaleniem trzustki.
Jednym z powodów powstawania kamicy żółciowej jest nieprawidłowe odżywianie się, a mianowicie spożywanie rafinowanych, wysoko oczyszczonych produktów żywnościowych o dużej zawartości tłuszczu, cholesterolu, cukrów prostych. Niedobór błonnika pokarmowego wpływa negatywnie na motorykę pęcherzyka żółciowego, powoduje jego zaburzenia i zaleganie w nim żółci.
Wiele czynników wpływa na powstanie kamicy żółciowej, są to m.in.:
- wiek – problemy z kamicą żółciową rozpoczynają się najczęściej po 35 roku życia, a nasilają
w wieku po 50 roku życia, - płeć – kobiety chorują na kamicę żółciową nawet cztery razy częściej niż mężczyźni, szczególnie te kobiety, które wcześnie stosowały antykoncepcję hormonalną, a później w okresie menopauzy zastępczą terapię hormonalną lub wielokrotnie rodziły dzieci,
- cukrzyca typu 2, u chorych ze skłonnościami do otyłości tworzą się częściej kamienie cholesterolowe,
- zaburzenia tarczycy (niedoczynność, nadczynność tarczycy),
- otyłość – żółć osób otyłych jest przesycona cholesterolem, prowadzi to do zaburzeń metabolicznych i zwiększa ryzyko kamicy,
- marskość wątroby, chorzy mają dwukrotnie częściej złogi w pęcherzyku żółciowym.
Ważnym elementem postępowania w kamicy żółciowej jest odpowiednia dieta.
Osoby z kamicą żółciowa bezobjawową powinny stosować dietę z ograniczoną podażą tłuszczów
i zwiększoną ilością błonnika pokarmowego. W okresie napadu ostrej kolki wątrobowej w ciągu 48 godzin nie należy podawać żadnych pokarmów, po ustąpieniu dolegliwości wprowadza się dietę płynną:
- przygotowane na wodzie kleiki;
- ciepłe napoje – rozcieńczone soki owocowe, słaba herbata niegazowana woda mineralna, napary z ziół;
- w kolejnych etapach choroby rozszerza się dietę płynną o suchary, puree ziemniaczane, chudy twarożek, gotowane, chude mięso, odtłuszczone mleko, przetarte owoce i warzywa, surowe soki owocowo – warzywne;
- ostatecznie przechodzi się do diety łatwo strawnej;
- ze względu na upośledzenie trawienia i wchłaniania tłuszczu, należy ograniczyć ich spożywanie, dobrze tolerowane są tłuszcze roślinne, np. olej sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek, a z tłuszczów zwierzęcych masło;
- zaleca się podaż produktów, zawierających duże ilości skrobi, a ograniczenie węglowodanów do 50 g na dobę;
- zaleca się wzbogacenie diety o błonnik pokarmowy, który reguluje perystaltykę dróg żółciowych, przeciwdziała nasyceniu żółci i tworzeniu się złogów cholesterolowych, aby uniknąć podrażnienia przewodu pokarmowego należy stosować takie techniki kulinarne, jak: gotowanie, rozdrabnianie, przecieranie, a także usuwanie z owoców i warzyw skórki, pestek;
- należy podzielić całodniową rację żywieniową na 5-6 posiłków spożywanych powoli, o stałych porach dnia, niezbyt obfitych.