znany lekarz
Diety w chorobach

Dieta z modyfikacjami skł. mineralnych

Dieta z modyfikacjami skł. mineralnych Dieta z modyfikacjami skł. mineralnych fot. ME Jones sxchu

Dieta z modyfikacjami zawartości składników mineralnych  stosuje się ją, jeżeli w przebiegu jakiejś choroby występują zaburzenia równowagi wodno – elektrolitowej, obrzęki, wysokie ciśnienie krwi, modyfikuje się wówczas zawartość składników mineralnych w potrawach, poprzez dobór odpowiednich produktów. Najczęściej zmiany dotyczą ograniczenia jonów sodowych, a podwyższenia zawartości potasu, żelaza lub wapnia.

Diety niskosodowe  polegają na zmniejszeniu lub wyeliminowaniu chlorku sodu w czasie przygotowania potraw. W zależności od dopuszczalnej ilości sodu wyróżnia się:

  • dietę łagodnie niskosodową, w której wystarczy niedosalanie przygotowanych potraw,
  • dietę niskosodową o dużych ograniczeniach, należy wyłączyć marynaty, kiszonki, koncentraty oraz znacznie ograniczyć solenie przygotowywanych potraw,
  • dietę prawie bezsolną o ścisłych ograniczeniach stosowania soli.

Diety niskosodowe stosowane są w takich schorzeniach:

  • nadciśnienie tętnicze,
  • niewydolność krążenia,
  • ostre i przewlekłe zapalenie nerek,
  • obrzęki pochodzenia sercowego,
  • inne schorzenia, którym towarzyszą obrzęki.

Diety bogatopotasowe polegają na podawaniu produktów i potraw, zawierających zwiększoną ilość potasu i obniżoną ilość sodu, nie dopuszczają do nadmiernej utraty tego pierwiastka z organizmu
i zachwiania poprzez to równowagi wodno – elektrolitowej.

Diety bogatopotasowe stosowane są w następujących schorzeniach:

  • przy stosowaniu leków moczopędnych w przewlekłej niewydolności krążenia, nadciśnieniu tętniczym,
  • przy utracie potasu przez nerki, np. w kwasicach metabolicznych lub poprzez wymioty i biegunki,
  • we wszystkich chorobach, w których występuje zmniejszenie stężenia jonów potasu we krwi poniżej 3,8 mmol/l.

Produkty wysokopotasowe i zarazem niskosodowe:

  • owoce świeże i suszone, soki owocowe, kompoty, dżemy;
  • pomidory i sok pomidorowy;
  • warzywa świeże (sałata, ogórki, cukinia, szczypiorek, czosnek, nać pietruszki, chrzan, brukselka)
  • wywary z warzyw;
  • ziemniaki;
  • rośliny strączkowe (fasola, groch, soja);
  • czekolada, kakao;
  • żółtka jaj;
  • kasze, płatki owsiane, ryż;
  • mleko, białe sery;
  • świeże mięso i ryby (drób, schab, pstrąg).

W niektórych chorobach, przy dużym niedoborze potasu należy uzupełnić dietę dodatkową dawką potasu (dobowo do 3 g KCL).

 

Dieta bogatożelazowa  -  stosuje się ją, gdy organizm jest wyniszczony, cierpi na niedokrwistość poprzez niedobory białka, duże krwawienia. Dietę modyfikuje się wówczas i zwiększa w niej udział żelaza, dotyczy to również okresu ciąży, karmienia i szybkiego wzrostu organizmu.

Dietę bogato żelazową stosuje się w takich schorzeniach:

  • zespół złego wchłaniania,
  • biegunki i choroby pasożytnicze,
  • skazy krwotoczne,
  • choroby wątroby z upośledzeniem magazynowania.

Wzbogacamy wówczas dietę i podajemy zwiększoną ilość żelaza: 

  • mięso i jego przetwory,
  • podroby,
  • ryby,
  • owoce takie jak: morele, winogrona, porzeczki,
  • warzywa: pietruszka, szpinak, czosnek, kapusta, brukselka.

Istotne jest, aby podawać równocześnie witaminę C, B6, B12, kwas foliowy, które ułatwiają wchłanianie żelaza, a unikać szczawianów, błonnika.