WIŚNIA – pochodzi z Azji, wyhodowana jako krzyżówka wiśni karłowatej i ptasiej, uprawiana we wszystkich krajach klimatu umiarkowanego, odporna na mróz, dobrze znosi zarówno suszę jak i wilgoć. W Polsce istnieje ok. 30 odmian wiśni. Gałęzie drzewa są cienkie, liście niewielkie, ciemnozielone, kwiaty białe, osadzone po kilka w pęczkach. Owoce nieduże, ciemnoczerwone, bardzo soczyste, kwaśne. Owoce wykorzystywane do spożycia bezpośredniego, do produkcji soków, kompotów, syropów, powideł, galaretek, win, nalewek, jako owoce suszone;
Składniki odżywcze: witaminy: P, PP, A, B1, B2, E, karoten, potas, magnez, wapń, fosfor, sód, żelazo, jod, kwasy organiczne;
Właściwości lecznicze: wspomaga produkcję czerwonych ciałek krwi, obniża gorączkę, ułatwia odksztuszanie, wspomaga trawienie, oczyszcza przewód pokarmowy, zalecana w kamicy nerkowej i schorzeniach pęcherza moczowego, kompot z suszonych owoców wspomaga pracę woreczka żółciowego oraz wątroby.;
Ilość kalorii: w 100 g - 60 kcal