RZEPA – warzywo znane od tysięcy lat, pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, uprawiana w państwach starożytnych. Rzepa jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku wyrasta korzeń spichrzowy, a w drugim pędy kwiatostanowe. Surowcem jest korzeń i nać, przyrządzana jak jarmuż lub szpinak. Rzepę najlepiej uprawiać na glebach piaszczysto-gliniastych, nie zakwaszonych i przepuszczalnych. Korzeń spichrzowy spożywany jest głównie w formie surówek, ugotowany lub jako składnik soków warzywnych;
Składniki odżywcze: witaminy: C, PP (bardzo dużo), B1, B2, A, wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, siarka, jod;
Właściwości lecznicze: wzmacnia organizm, leczy przeziębienia, szkorbut, działa moczopędnie, jako okład na stany zapalne skóry, w anemii, surowy sok ułatwia przyswajanie składników pokarmowych, wzmaga perystaltykę jelit, zalecana w astmie, przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli, nadkwaśności;
Ilość kalorii: w 100 g – 32 kcal.