znany lekarz
Warzywa

POR

POR POR fot. Fot Marlon Paul Bruin - sxchu

POR – pochodzi z Azji Mniejszej, chętnie uprawiany w starożytności, roślina dwuletnia z rodziny czosnkowatych, lubi gleby żyzne, wilgotne, na grządce lubi sądziedztwo selera. Wartość użytkową ma cała roślina - liście i cebule. Pory można dusić i gotować na parze, są dodatkiem do zup i sałatek. Odmiana pora: wczesna, średnio wczesna i późna;

Składniki odżywcze: witaminy: C, K, A, B1, potas, wapń, kwas foliowy, żelazo, magnez, fosfor, siarka, białka, cukry, olejek eteryczny, enzymy, saponiny, inulina, sluz, pektyny;

Właściwości lecznicze: działa oczyszczająco, moczopędnie, leczy kamicę moczową, reguluje trawienie, zapobiega zaparciom, ma działanie antyseptyczne, działa zasadotwórczo, zaleca się go jako odtrutkę po zatruciach, ułatwia przyswajanie organizmowi przyswajanie składników odżywczych, zalecany przy reumatyźmie i artretyzmie, przeziebieniach, stanach zapalnych gardła i krtani;

Ilość kalorii: w 100 g – 24 kcal.