znany lekarz
Wspaniałości

Pomidory z cebulą

POMIDORY FASZEROWANE  PODSMAŻANĄ CEBULĄ

Czy można faszerować pomidory podsmażaną cebulą?

Można, i to z powodzeniem!

Składniki:

  • siekana cebula,
  • dobre masło (takie z masłem w maśle w dużych ilościach),
  • owcza bryndza,
  • czosnek,
  • suszona cebula.

Wykonanie:

Klarujemy masło, po czym wrzucamy na patelnię siekaną cebulę. Szklimy ją mocno, leciutko dosalając. Siekamy i miażdżymy czosnek i łączymy go z bryndzą. Łódeczki wypełniamy szklistą cebulą. Tradycyjnie, wnętrze pomidorowe (miąższ z pestkami) miksujemy, delikatnie dosalając. Sos wrzucamy na rozgrzany olej oliwkowy, dodając łyżkę suszonej cebuli. Faszerowane łódeczki wkładamy na chwilę do rozgrzanego piekarnika (5 min).

Po wyjęciu, zamykamy pomidory bryndzą i obficie polewamy gorącym sosem.

Proste, zdrowe, pyszne!